Μεγάλη γιορτή για τον Χριστιανισμό η γιορτή της Παναγίας μας, 15 Αυγούστου. Μεγάλη γιορτή σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, τιμάται με ιδιαίτερη λαμπρότητα στον Οξύλιθο της δημοτικής ενότητας της Κύμης.

Σήμερα το απόγευμα, Κυριακή 14 Αυγούστου παραμονή της Παναγίας, πραγματοποιείται η μεγάλη περιφορά της εικόνας της Παναγίας της Χατηριάνισσας. Αφετηρία η εκκλησία των Ταξιαρχών του κοιμητηρίου του Οξυλίθου στην έξοδο του χωριού. Διασχίζοντας όλο το χωριό η Ιερή εικόνα με την συνοδεία φιλαρμονικής και πλήθους πιστών φτάνει στον εορτάζοντα Ιερό Ναό της Παναγίας της Χατηριάνισσας, στην άλλη άκρη του χωριού.

Την περιφορά της εικόνας τίμησαν και φέτος πλήθος πιστών καθώς και ο Αντιδήμαρχος Κύμης κος Αλέξανδρος Θεοδώρου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Κύμης Αλιβερίου κος Δημήτρης Θωμάς, η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κα Αλεξάνδρα Θαλασσινού, η δημοτική σύμβουλος κα. Αρετή Μπάτσα και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ταξιάρχης Γλυκός, η πρόεδρος της κοινότητας Οξυλίθου κα. Κλαίρη Κατσαρή, η τοπική σύμβουλος κα. Κουλουρίδου Ειρήνη καθώς και ο τοπικός σύμβουλος κ. Βαγγέλης Καρτελιάς υποβαστάζοντας την ιερή εικόνα σε όλη τη διαδρομή της.

Σε όλα τα σπίτια του Οξυλίθου, στις αυλές, στα μπαλκόνια αλλά και καταμεσής του δρόμου, άνθρωποι κρατούσαν αναμμένα θυμιατά και κεράκια με κατάνυξη στο πέρασμα της εικόνας. Η περιφορά της εικόνας τερματίζει στον Ιερό Ναό όπου μετά τον Μέγα Εσπερινό θα ξεκινήσει το μαγείρεμα του στιφάδου που θα μοιραστεί αύριο το πρωί μετά την Θεία Λειτουργία στους πιστούς. Ένα έθιμο του Οξυλίθου που έχει τις ρίζες του στο πολύ μακρινό παρελθόν, αιώνων πριν και δε σταμάτησε όπως καταγράφει η ιστορία του, κατά την περίοδο της κατοχής. Με την διαφορά πως τότε το κρέας είχε αντικατασταθεί από μελιτζάνες.

MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
previous arrow
next arrow

Από admin