Με αισθήματα πενθηφόρα και την προσδοκία της κοινής Αναστάσεως τελέσθηκε το Σαββάτο 13 Αυγούστου στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Αργυρού (Βύρα) Δυστίων, επαρχίας Αλιβερίου,  η εξόδιος ακολουθία του εξ Αργυρού καταγόμενου ιεραποστόλου Πανοσ. Αρχιμ. Παντελεήμονος Πούλου, μετά από την πολύμηνη δοκιμασία της υγείας του, παραδίδοντας την ψυχή του εις τον Αναστάντα Χριστό.

Πριν την εξόδιο ακολουθία προηγήθηκε η Θεία Λειτουργία ενώπιον του σκηνώματος του μεταστάντος στην οποία ιερούργησαν αγιορείτες πατέρες και πολλοί ιερείς της ιεραποστολής και εν συνεχεία της εξοδίου ακολουθίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ο εκ Στύρων Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου  κ. Νίκανδρος και ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουϊνέας κ. Γεώργιος εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητρόπολης  Πρωτοπρ. Ελευθέριος Σταμπέλος χορεία πολλών αγιορειτών πατέρων από σκήτες της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, ιερείς από την Ιερά Μητρόπολη  Μεσαγαίας και Λαυρεωτικής την Αρχιεπισκοπή Αθηνών  την εξωτερική  ιεραποστολή και άλλες μητροπόλεις και τους Διακόνους.

Τους επικήδειους λόγους απεύθυναν με τις συλλυπητήριες ευχές ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Γουϊνέας κ. Γεώργιος και εκπρόσωπος της αυτού Θειοτάτης Παναγιότης του Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρουο εκπρόσωπος εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κογκό εκφράζοντες τόσο  τους  επαίνους αλλά και το θεάρεστο και καρποφόρο ιεραποστολικό έργο του μεταστάντος. Εν συνεχεία, κλείνοντας με τον θεόπνευστο λόγο του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ αναφέρθηκε στην απόδοση της Δεσποτικής Εορτής της Μεταμορφώσεως και στο πρόσωπο και ιεραποστολικό έργο του μεταστάντος όπως και ευχήθηκε προς τους συγγενείς αυτού για την ανάπαυση της ψυχής του.

Κατά την εξόδιο ακολουθία παρέστησαν ο Δήμαρχος Αλιβερίου – Κύμης κ. Αθανάσιος Μπουραντάςο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Αργυρού  κ. Κωνσταντίνος Αποστόλου καθώς επίσης άπασα πληθής η των πιστών του Αργυρού με την συμμετοχή πολλών πνευματικών τέκνων του μεταστάντος  από την ευρύτερη περιοχή της Καρυστίας, την Αθήνα και την εξωτερική ιεραποστολή ώστε να τιμήσουν τον μεταστάντα.

Ακολούθησε κατ’ επιθυμία του μεταστάντος η ταφή εντός του προαύλιου χώρου του ιερού παρεκκλησίου επ’ ονόματι του Αγίου Νεκταρίου τον οποίο ανήγειρε ο ίδιος προς δοξολογία και ευχαριστία στον Άγιο και προστάτη του.

Ο μακαριστός π. Παντελεήμων Πούλος, επίσης, διεκρίθει τόσο για τον ιεραποστολικό ζήλο του εις την ιεραποστολή στην Αφρική αλλά και της ηγήσεως του των πολλών προσκυνηματικών εκδρομών εις τα Ιεροσόλυμα. Επιπρόσθετα, εξέδωσε πολλές ακολουθίες αγίων με σεβασμό, αγάπη και φιλακόλουθο ζήλο, ιδιαιτέρως δε μέσα από τα καλλιεργημένα κηρύγματα του που αναφέρονταν σε πνευματικά  μηνύματα και η εστία του λόγου ήτο η επίκληση και η πλήρης αναφορά του προς τον Άγιο Νεκτάριο, τον προστάτη, συνοδοιπόρο και ιατρό του στην δοκιμασία της ασθένειας του και της ιάσεως του, τον οποίο τίμησε ευλαβώς με την ανέγερση ιερού παρεκκλησίου στο Αργυρό, προσφέροντας εκεί τη Θεία Ευχαριστία προς δοξολογία λειτουργική αλλά και με την διάκριση της απλότητος του χαρακτήρα του στους πάσχοντας αδελφούς και στην ευπρέπεια του ιερού ναού της γενέτειρας του όπου ιεράτευσε μετά συνταξιοδότηση του.

MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
previous arrow
next arrow

Από admin