Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «100 Χρόνια Εθνικής Μνήμης», το Σάββατο 30 Ιουλίου, ώρα 21:00, στην  Πλατεία Μάλλιου (Κόκκινο Σπίτι), ο Δήμος Χαλκιδέων και ο ΔΟΑΠΠΕΧ, με τη συμπαράσταση της Π.Στ.Ε και του ΟΠΑΣΤΕ,  ως ελάχιστο φόρο τιμής και αναγνώρισης στο έργο του σπουδαίου Έλληνα Συνθέτη, Απόστολου Καλδάρα, διοργανώνουν  συναυλία με τίτλο: «100 Χρόνια Απόστολος Καλδάρας», με τα Μουσικά Σύνολα – Φιλαρμονική Ορχήστρα και τον Γεράσιμο Ανδρεάτο στο τραγούδι.

Τη συναυλία θα τιμήσει με την παρουσία του, ο γιος του, Κώστας Καλδάρας.

 

Διεύθυνση της ορχήστρας: Πέτρος Πρόκος

Τραγουδούν: Μαρία Στέλλα Παππά, Σοφία Αμπελιώτη 

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

Απόστολος Καλδάρας (7/4/1922 – 8/4/1990)

Απόστολος Καλδάρας, ένας σπουδαίος συνθέτης που σφράγισε την ελληνική λαϊκή μουσική, γεννήθηκε στις 7 Απριλίου 1922 στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, τότε που έφταναν εκεί οι πρώτοι Μικρασιάτες πρόσφυγες. Μεγαλώνοντας λοιπόν, απ’ ότι είχε πει, έπαιζε με τα προσφυγόπουλα, με μπάλες που τις έφτιαχναν από κουρέλια. 

Από παιδί λοιπόν στ’ αφτιά του υπήρχε το μικρασιάτικο τραγούδι που άκουγε στα σπίτια, τις γειτονιές, στα καφενεία και στις ταβέρνες. Και επειδή του άρεσε η μουσική και το τραγούδι μπήκε στην εκκλησία, όπου έψελνε μαθαίνοντας έτσι και την Βυζαντινή μουσική. 

Οι γονείς του κατάγονταν από το Μέτσοβο και του έδωσαν άριστη ανατροφή. Ο Αποστόλης από παιδί έπαιζε κιθάρα, έγραφε στιχάκια και τα επένδυε με μουσική. Τελειώνοντας το σχολείο ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την μουσική και άρχισε να παίζει μπουζούκι που σιγά-σιγά έγινε το όργανο του.

Μπήκε στην Γεωπονική Σχολή αλλά γρήγορα την εγκατέλειψε και αφιερώθηκε στη σύνθεση. Μετακόμισε από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα κι’ άρχισε να παίζει ως μουσικός σε νυχτερινά κέντρα. Η φήμη του στον κύκλο των μουσικών δεν άργησε να εξαπλωθεί και αμέσως μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς – το 1946 – ξεκίνησε τις ηχογραφήσεις.

Η πρώτη του ηχογράφηση ήταν το τραγούδι «Μάγκας βγήκε για σεργιάνι», το οποίο με τις φωνές του Μάρκου Βαμβακάρη και Βασίλη Τσιτσάνη, γνώρισε επιτυχία. Τραγούδι-ορόσημο για την καριέρα του υπήρξε το «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι» που τραγούδησε σε πρώτη εκτέλεση η Στέλλα Χασκίλ το 1947. Την επόμενη χρονιά κάνει ακόμα μια τεράστια επιτυχία με το τραγούδι “H Μπαρμπαριά (Ένα τραγούδι απ’ τ’ Αλγέρι)” με το Ντούο Χάρμα και δεν άργησαν να έρθουν οι συνεργασίες του με πολλούς γνωστούς ερμηνευτές όπως: Σωτηρία Μπέλλου, Πρόδρομο Τσαουσάκη, Γιώτα Λύδια, Πάνο Γαβαλά, Στέλιο Καζαντζίδη, Γρηγόρη Μπιθικώτση, Βίκυ Μοσχολιού, Πόλυ Πάνου, Γιώτα Λύδια, Σταμάτη Κόκοτα, όπως και με τον Γιώργο Νταλάρα, τη Χαρούλα Αλεξίου κ.ά Αργότερα άφησε πίσω του εκατοντάδες  τραγούδια που τραγουδιούνται με μεγάλη επιτυχία ακόμη και σήμερα.  Χαρακτηριστικά είναι τα «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι», «Όνειρο απατηλό», «Στ’ Αποστόλη το κουτούκι», «Ένα τραγούδι απ’ τ’ Αλγέρι», «Μην περιμένεις πια», «Ένα αστέρι πέφτει πέφτει» και πολλά άλλα…. 

Το 1972 έκανε μία στροφή στην καριέρα του και με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, όπου παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο δίσκο (κύκλο τραγουδιών) με τίτλο «Μικρά Ασία» σε στίχους Πυθαγόρα και ερμηνευτή τον νεαρό τότε Γιώργο Νταλάρα («Μες στου Βοσπόρου τα στενά», «Δυο παλικάρια απ’ τ’ Αϊβαλί»). Τον επόμενο χρόνο, κυκλοφόρησε στο ίδιο μοτίβο τον δίσκο «Βυζαντινός Εσπερινός», με ερμηνευτές τον Γιώργο Νταλάρα και τη Χαρούλα Αλεξίου. Δύο δίσκοι καλλιτεχνικής ωριμότητας και δυο «διαμάντια» της ελληνικής δισκογραφίας.

Ο Απόστολος Καλδάρας έφυγε από τη ζωή στις 8 Απριλίου του 1990.



MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
previous arrow
next arrow

Από eXpressEvia