Άρθρο του Βαγγέλη Αποστόλου, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Εύβοιας & πρ. Υπουργού, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα ΑΥΓΗ της Κυριακής:

Πιστεύω ότι ο κ. Στυλιανίδης δεν πήρε το μήνυμα, εμφανιζόμενος κατευχαριστημένος από τη στρατηγική του στη διαχείρισή της πυρκαγιάς της Πεντέλης και μοιράζοντας συγχαρητήρια στους εαυτούς τους. 

Ας δούμε χαρακτηριστικά τι φαίνεται ότι δεν αντιλήφθηκε:

1) ότι η πυρκαγιά της Πεντέλης κονιορτοποίησε όλες τις αντιλήψεις που κυριάρχησαν εδώ και χρόνια στην περιοχή για την επόμενη ημέρα και είναι: συνεχίζουμε τη δόμηση αρκεί να τη καλύψουμε παράλληλα με ανάλογες αναδασώσεις. Αν συνεχιστεί η ίδια προσέγγιση στο συγκεκριμένο ζήτημα τότε η επόμενη καταστροφή θα είναι η ερημοποίηση της Πεντέλης. Ταυτόχρονα βέβαια, τόσο ο ίδιος, όσο και ο συνάδελφός του, Υπουργός Περιβάλλοντος, πρέπει όχι μόνο έγκαιρα να κηρύξουν αναδασωτέες τις εκτάσεις που κάηκαν, αλλά κυρίως να λάβουν υπόψη ότι έχουν προϋπάρξει κι άλλες παλιότερες κηρύξεις αναδασωτέων, που εξακολουθούν να ισχύουν. 

2) ότι η Πεντέλη αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα των περιαστικών δασών της χώρας μας, που προέκυψαν ως ένα ασυνάρτητο σύμπλεγμα δόμησης και βλάστησης μέσα από ανθρωπογενή παρέμβαση. Είναι η ίδια η Πολιτεία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση που “δημιούργησαν ή συναίνεσαν” στην εμφάνισή τέτοιων συμπλεγμάτων, που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να διαχειρίζονται με ενιαίο τρόπο.

3) ότι στις περιαστικές περιοχές πρέπει να αποφευχθεί η προσέγγιση των οικιστικών πυκνώσεων ως λύση για την αυθαίρετη δόμηση, τόσο από τη Διοίκηση όσο και από την Αυτοδιοίκηση. 

4) ότι δεν κυριαρχεί κάποια ιεράρχηση στη δράση για την αντιμετώπιση των επεισοδίων που θα δίνει το πρώτο λόγο στην πρόληψη και έγκαιρη επέμβαση και το δεύτερο στην καταστολή. Κι αυτό ήταν οφθαλμοφανέστατο στις εργασίες πρόληψης και γενικότερα αντιπυρικής προστασίας. Η τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει κατ΄αρχάς να έχει στα χέρια της την εικόνα της βλάστησης, όχι μόνο για  να μπορεί να προβαίνει σε προληπτικές εργασίες, αλλά και σε συνεργασία με τη Δασική υπηρεσία να φτάνουν ακόμη και μέχρι τη δυνατότητα διαχείρισης της βλάστησης.

Την έγκαιρη επέμβαση πρέπει να κάνουν οι κάτοικοι μέσα από εθελοντικές ομάδες που θα γνωρίζουν καλά τους χώρους παρέμβασής τους. Ένας σχεδιασμός που να δίνει τη δυνατότητα επέμβασης σε 10 έως 15 λεπτά μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

5) ότι για την καταστολή χρειάζονται όλοι όσοι ασχολούνται σήμερα με την δασοπυρόσβεση, δηλαδή και η Πυροσβεστική και η Δασική Υπηρεσία, αρκεί να έχουν συγκεκριμένους ρόλους, ιδιαίτερα στη συνεργασία τους με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

Μια τέτοια πορεία στο μέλλον θα δημιουργήσει και τις προϋποθέσεις ενός ορθού συντονισμού από αυτούς που θα γνωρίζουν καλύτερα όλες τις παραμέτρους που επηρεάζουν την πορεία κάθε επεισοδίου αρκεί προηγούμενα να έχει στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό και τους απαιτούμενους πόρους.

Πάντως αυτή η διαχείριση της πυρκαγιάς της Πεντέλης με τέτοια καταστροφή περιβάλλοντος και περιουσιών δεν ήταν ούτε για ενθουσιασμούς, ούτε για βραβεία…

MAYEVO-2-2
MAYEVO-1-1
EDFEF156-82E9-4F6F-AE22-F15E6BCDF0BA
EBAC1236-B435-42E3-9CE6-F72725169F16
previous arrow
next arrow

Από admin

ΣΑΣ ΞΕΦΥΓΕ